הנזקים שגורמת השמש לעור הם נושא שכיח ובולט. חשיפה לשמש ללא הגנה היא אחד הגורמים המובילים להזדקנות מוקדמת של העור, וכתוצאה מכך לכתמים, קמטים, פיגמנטציה מוגברת, גוון עור לא אחיד ומראה כללי עייף וחסר זוהר. קרני ה-UV המזיקות חודרות לעור וגורמות לנזק תאי ותהליך דלקתי המתבטא בפגמים קוסמטיים שונים. כיצד תגני על עורך בקיץ? הנה כל הפרטים.
תוכן עניינים
אילו סימני הזדקנות נגרמים כתוצאה מחשיפה לשמש?
על-מנת להבין עד כמה חשיפה לשמש ללא הגנה מזיקה לעור, בואי ונכיר את סימני ההזדקנות הנגרמים כתוצאה מכך:
- קמטים. קמטוטים וקמטים עמוקים מופיעים ככל שהעור מאבד מגמישותו עקב שינויים בקולגן, החלבון העיקרי בעור. עם השנים קולגן, אלסטין ומולקולות אחרות ששומרות על תפקוד העור מתפרקות. כתוצאה מכך העור הופך להיות יבש יותר, שביר יותר, מחוספס ומקומט יותר.
- כתמים. כתמים כהים, הידועים גם בשם כתמי גיל או כתמי שמש, מתפתחים באזורים החשופים לעתים קרובות לשמש.
- סרטן העור. חשיפה לשמש היא גורם סיכון עיקרי להתפתחות סוגים שונים של סרטן העור, כולל מלנומה, שהיא אגרסיבית במיוחד ועלולה להיות קטלנית אם לא מגלים אותה ומטפלים בה מוקדם
- מוטציות בדנ”א של תאי העור לא רק מגבירות את הסיכון לסרטן העור אלא גם מעכבות את תהליכי התיקון הטבעיים של העור.
- רפיון העור. העור נעשה רפוי ונפול עקב פירוק סיבי קולגן ואלסטין.
- נימים. כלי דם שבורים או מורחבים מופיעים על-פני העור ויוצרים אדמומית על-גבי הפנים.
- צבע עור חסר ברק וצהבהב. העור מאבד את הזוהר הטבעי שלו, הופך עמום וצהבהב.
- כתמי עור (פיגמנטציה). חשיפה לשמש מובילה לפיגמנטציה או כתמים כהים על העור, המעידים על נזק מצטבר מקרני השמש.
- כוויות בעור. חשיפה ממושכת לשמש עלולה לגרום לנזק מיידי בצורת כוויות. זה נראה כדלקת על העור, המאופיינת באדמומיות, חום ונפיחות.
מה זה כל ה-UV הזה?
בואי נבין מה בעצם קורה.
השמש בעיקרון היא מקור החיים על פני כדור הארץ ובלעדיה לא היו מתקיימים פה חיים. אבל קרני השמש לא רק מייצרות חום ואור אלא גם פולטות קרינה באורכי גל שונים, כולל קרינה אולטרה סגולה (ULTRA-VIOLET, UV). רוב קרינת העל-סגול חסומה על ידי האטמוספרה של כדור הארץ. עם זאת, חלק קטן של קרינה חודר אל פני השטח של כדור הארץ וזהו החלק המזיק.
שני סוגי הקרניים המזיקים ביותר הם קרני UVB ו -UVA . קרני UVB הן קצרות יותר ונספגות על ידי האפידרמיס, השכבה החיצונית של העור, והן אחראיות בעיקר לכוויות שמש.
- קרני UVA ארוכות יותר והן האשמות העיקריות בהזדקנות מוקדמת של העור. קרני UVA חודרות לדרמיס, השכבה הפנימית של העור, משנות גנים מסוימים ויכולות לפגוע ב DNA של תאי העור. כך נוצרים רכיבים מעודדי דלקת שהורסים את חלבוני קולגן ואלסטין. כשסיבים אלו מתדרדרים, רקמת החיבור בין תאים ואיברים שונים הופכת רופפת ושברירית, מה שמוביל לקמטים, שקעים ורפיון של העור.
- קרני UV, עם האנרגיה הגבוהה ביותר שלהן, אחראיות גם לנזקי שומנים. שומנים, המסייעים בשמירה על תפקוד מחסום העור, נפגעים, מה שמוביל ליובש ולרגישות מוגברת.
כיצד תגני על עורך מפני נזקי השמש?
כדי להימנע מנזקי השמש ולהגן על עור הפנים בקיץ, מומלץ לנקוט כמה צעדים חשובים:
- הגבילי את זמן השהייה שלך בשמש. פחות חשיפה לאור שמש ישיר, פחות נזקים. אם את חובבת ים, כדאי שתכווני את הבילוי בחוף לשעות הבוקר או אחה”צ, עדיף עד 10:00 או אחרי השעה 17:00. בין השעות הללו קרינת ה-UV היא החזקה ביותר וממש לא מומלץ לשהות בזמן זה בשמש .
- אל תשכחי להשתמש בקרם הגנה עם מסנני קרינה לפני כל יציאה לשמש. סידורים, קניות, בילוי עם הילדים בגן שעשועים או טיול עם הכלב. חשוב למרוח מסנן קרינה רחב טווח עם SPF של 30 ומעלה. כדאי לחדש את מריחת הקרם כל שעה בחשיפה יזומה, ומיד לאחר שחייה או הזעה.
- כמובן, לשתות הרבה מים. לחות גבוהה מסייעת בשמירה על בריאות העור ועל חוסנו ועוזרת בהגנה הטבעית שלו מפני נזקי השמש.
טיפים נוספים למניעת נזקי השמש ושמירה על בריאות העור בקיץ
הנה כמה המלצות נוספות למניעת נזקי השמש ושמירה על עור בריא וזוהר:
- כובעים רחבי שוליים ומשקפי שמש חוסמי UV. לוק מלא בסטייל שגם מגן היטב מפני קרינה.
- עדיף לשהות בצל. גם אם את בים או בבריכה, מומלץ לשבת בצל כדי למזער חשיפה ישירה לשמש.
- כדאי להימנע ממיטות שיזוף. אלו גורמות נזק רב יותר מחשיפה לשמש.
- אל תשכחי לבדוק את עורך באופן סדיר. להגיע לבדיקות קבועות אצל רופא עור כדי לזהות סימנים מוקדמים של נזק לעור.
- וכמובן, התחילי לטפח את עורך מגיל צעיר. חשוב להדגיש כי נזקי השמש יכולים להיות בלתי הפיכים, במיוחד ככל שמתבגרים. לכן חשוב להתחיל ולטפח את העור מגיל צעיר כדי למנוע השפעות ארוכות טווח של חשיפה לשמש. התייעצי עם קוסמטיקאית לגבי טיפולים מקצועיים ופתרונות טיפוח עור מותאמים.
אז מה עושים?
אין ספק שכמו בהרבה תחומים אחרים, המדע והטכנולוגיה משנסים מותניים כדי למצוא פתרונות אפקטיביים שנועדו לשמור על עור הפנים ולטפל בנזקים שונים שכבר נגרמו.
כדאי לקחת בחשבון כי למרות אימוץ הדרכים השונות להגנה על העור, מידה מסוימת של נזקי שמש עדיין עלולה להתרחש לאורך זמן. אבל כשזה קורה, יש מה לעשות. הנה כמה דוגמאות שכדאי להכיר:
- פילינג עור. פילינג כימי מסיר שכבות חיצוניות פגומות של העור, ומקדם התחדשות של תאי עור חדשים ובריאים יותר.
- גלי רדיו. טיפולים בגלי רדיו מעודדים ייצור קולגן ומהדקים את העור.
- לייזר. טיפולי לייזר מתמקדים בבעיות עור ספציפיות, מקמטים ועד בעיות פיגמנטציה, המחדשים את העור.
- הזרקות חומצה היאלורונית: הזרקות אלה יכולות לשמש הן כחומרי מילוי והן כמאיצי חיוניות העור. הם לא רק מצמצמים את מראה הקמטים, אלא גם משפרים את מאזן הנוזלים של העור ואת תפקודו הכללי.
כמה עובדות שכדאי לדעת
רוב הנזק לעור הפנים מקרני השמש אינו נובע משיזוף בחוף הים או לצד הבריכה, אלא מחשיפה מצטברת במהלך הפעילות היומיומית. לכן, מומלץ למרוח קרם הגנה כל בוקר, כל השנה, כדי להגן על העור.
במהלך נסיעה ברכב הקרינה חזקה ומוגברת יותר ממה שחושבים. לכן, בכל נסיעה, חובה למרוח הגנה. ועדיף, אם אפשר לנהוג עם כובע.
עור בהיר רגיש יותר לנזקי השמש מעור כהה; עם זאת, עור כהה אינו חסין. קרני השמש עדיין יכולות לחדור ולגרום לנזק משמעותי, ללא קשר לגוון העור.
לסיכום, לייעוץ קוסמטי וטיפולים מקצועיים, מומלץ להתייעץ עם קוסמטיקאית. זו יכולה לספק פתרונות טיפוח עור מותאמים לך אישית, לפי סוג עור הפנים, מצבו ועוד משתנים. למידע נוסף על אופן ההגנה והטיפול בעור מפני נזקי השמש, בקרי באתר המומחים ליאור קליניק המציע שירותי טיפוח מקיפים שיעזרו לך לשמור על עור בריא וצעיר.